PDA

View Full Version : Joss Stone: Marihuana pomáhá

lequebecfume
02-23-2010, 06:59 AM
Joss Stone: Marihuana pomáhá

Autor: METRO Pátek, 29 Leden 2010 10:29

Držitelka čtyř platinových desek je zapřisáhlou vegetariánkou Tvrdí, že nejzajímavější lidi potkává na palubě letadla Za největší dar, který kdy dostala, považuje svůj hlas

http://ego.globo.com/Gente/foto/0,,32931080-EXH,00.jpg

Joss Stone se stala popovou hvězdou, když ve čtrnácti vyhrála British talent show. Nyní tato dvaadvacetiletá držitelka čtyř platinových desek a držitelka ceny Grammy patří k nejbohatším lidem na britských ostrovech, a to ani nedokončila střední školu. Ale ve svém rodném městě Exeteru je o ní stále slyšet. Podporuje místní charitu, pomáhá mladým umělcům a propaguje marihuanu a vegetariánství.

Jsou televizní soutěže hledající talentované umělce nejlepší cestou, jak objevit někoho opravdu talentovaného?

Je to dobrá cesta, nic proti ní nemám. Ale hledat umělce někde venku, třeba na koncertech, je mnohem lepší. V televizi najdete spíš dobrého exhibicionistu než hudebníka. Je to uměle vytvořený umělec.

Jednou z vašich vášní je také podpora mladých talentů. Co pro ně konkrétně děláte?

Moje matka provozuje v Exeteru hudební klub. Ten podnik se jmenuje Mama Stone’s, no a já jí s tím zkrátka pomáhám. V tom klubu hraje každý den naživo nějaká mladá kapela. Je to skvělý způsob, jak se přiučit věcem souvisejícím s podnikáním, navíc vystupujete před skutečným publikem, a ne v nějakém televizním studiu. Už jsme objevili výborného mladého zpěváka, jmenuje se Lee Coleman. Původně měl vystupovat jen jako kytarista, pak se ale zjistilo, že má také úžasný hlas. Rozhodně o něm ještě bude hodně slyšet.

Podporujete kampaň za legalizaci marihuany Tax Cannabis. Nemyslíte, že to může mít spoustu nežádoucích efektů?

Marihuana má spousty léčebných účinků a pomáhá mnoha lidem. Je to rostlina, která má široké uplatnění. Co na tom může být špatného, když tolerujeme tabák a alkohol? Ignorování prospěšnosti marihuany je zločinné. Ale my radši lpíme na starých předsudcích, což je blbost. A kdykoli pak o tom s lidmi hovořím, tak se na mě akorát naštvou.

A vy sama marihuanu kouříte?

Ne, já ji nepotřebuji. Ale nechápu smysl zakazování rostliny, která pomáhá léčit nemocné lidi, jen proto, že vám zlepšuje náladu.

Joss Stone Spolupracovala s: jazzovým klavíristou Herbie Hancockem bluesmanem Jonny Langem britským zpěvákem Lemarem

Je vám dvaadvacet, většina lidí ve vašem věku už dokončuje vysokou. Nechybí vám to? Nebo se vzděláváte sama?

Ano, vzdělávám se sama. Používám selský rozum, ale nejsem moc sečtělá. Ale chci se dál vzdělávat a jednou bych také ráda chodila na vysokou školu. Dříve jsem o tom vůbec neuvažovala a na univerzitu jsem nechtěla. Ale v tomto ohledu je nesmyslné se nějak přemáhat.

Stala jste se tváří nové kampaně PETA, která hlásá vegetariánskou revoluci.

A také jste byla zvolena nejvíc sexy světovou vegetariánkou. Copak nestačí jen přestat nosit kožichy?

Vegetariánský způsob života je pro mě moc důležitý, ale nikdy nebudu nikoho odsuzovat za to, že jí maso.

Ráda bych jen lidi vyzvala, aby se zvířaty zacházeli co možná nejhumánněji. Ale neberu argument typu, že potřebujeme jíst maso. Podívejte se na mě. Za celý svůj život jsem nesnědla ani ždibec masa nebo ryby.

Většina dvaadvacetiletých lidí stahuje hudbu z internetu. Máte je za to ráda, nebo je za to naopak nenávidíte?

Nevadí mi, že to dělají. Na čem záleží, je to, že poslouchají moji hudbu. Nelegální stahování dosáhlo takového stupně, že beru téměř jako kompliment, když za moji hudbu někdo zaplatí. Říkám si pak, jé, to je od něj milé.

Už jste spolupracovala téměř se všemi známými umělci. Nestalo se vám někdy, že by to zapříčinilo ztrátu vaší hudební identity?

Nikdy. Mám svou vlastní a přesně vím, kde stojím. Miluji hip hop, folkovou hudbu, muziku z 50. a 60. let, dokonce i country. Ale pro mé producenty by bylo určitě lepší, kdybych se zabydlela jen v jednom stylu.

Právě jste vydala novou desku s názvem Colour Me Free. Odkud berete nové hudební nápady?

Pozorně sleduji každého, s kým se setkám. Obvykle potkám ty nejzajímavější lidi na palubě letadla. Nedávno jsem seděla vedle postaršího gentlemana, který žije se svou manželkou už padesát let. Řekl mi, že je pro něj stále extrémně atraktivní. Ráda bych na tom byla ve stáří podobně.

Dotazník Co vám hraje v iPodu? Žádný nemám. Jakou nejlepší radu jste kdy dostala? Melissa Etheridgeová mi řekla: Dělej jen to, do čeho dáš srdce. Pokud se mi něco nezdá, nedělám to. Z jakého dárku jste kdy měla největší radost? Ze svého hlasu. Jaká je vaše nejoblíbenější kniha? Moc často nečtu, ale Paměti gejši se mi moc líbily. Kdybyste si mohla vzít na opuštěný ostrov jen jednu věc, která by to byla? Můj telefon. Jakého člověka nejvíc obdivujete? Svoje rodiče. Jaký vtip vás vždy spolehlivě rozesměje? Já se směju pořád. Vaše hříšné potěšení? Půllitr dobrého piva.

„Beru téměř jako kompliment, když za moji hudbu někdo zaplatí.“

http://www.metro.cz/zpravy/rozhovory/1309-joss-stone-marihuana-pomaha

LEQ
Legalizovat, regulovat, vzdělávat a maedicate